Historia
- 6 sierpnia 2024
- wyświetleń: 5760
Piknik z Daisy - "Wokół książęcego stołu"
Księżna Daisy von Pless dała się poznać jako chętna uczestniczka posiłków na świeżym powietrzu. Przeczytajcie fragment artykułu "Piknik z Daisy - Wokół książęcego stołu"!
Daisy w swoich pamiętnikach niejednokrotnie wspomina o tym, że brała udział w piknikach, ale także, że sama je organizowała. Ulubionym miejscem piknikowym określała "Schwarzen Graben", lub jak woli nazywać to miejsce księżna "Ma Fantaisie" ("Moja Fantazja") - wiejska chatka w otoczeniu wałbrzyskiego lasu.
21 czerwca 1903, Książ
Zjadłam lunch w moim ogrodzie; składał się głównie z sałatki, truskawek i świeżych migdałów.
Zjadłam lunch w moim ogrodzie; składał się głównie z sałatki, truskawek i świeżych migdałów.
21 czerwca 1903, Książ
Razem z chłopcami [synami] zjedliśmy w lesie kolację o 17:15. Cóż za spokój - tylko ja sama z dziećmi! Towarzyszył nam tylko jeden służący; mieliśmy gotowane raki, jajka i ziemniaki oraz pieczone jabłka. Z domu miałam przyniesioną gorącą zupę. Mieliśmy także ciemny chleb grubo posmarowany masłem. Zrobiłam sałatkę i posłałam do kuchni po kilka małych cebulek dymek, które pocięłam i dołożyłam do sałatki, którą zjedliśmy ze smakiem, ponieważ nigdy wcześniej tego nie robiliśmy!
Razem z chłopcami [synami] zjedliśmy w lesie kolację o 17:15. Cóż za spokój - tylko ja sama z dziećmi! Towarzyszył nam tylko jeden służący; mieliśmy gotowane raki, jajka i ziemniaki oraz pieczone jabłka. Z domu miałam przyniesioną gorącą zupę. Mieliśmy także ciemny chleb grubo posmarowany masłem. Zrobiłam sałatkę i posłałam do kuchni po kilka małych cebulek dymek, które pocięłam i dołożyłam do sałatki, którą zjedliśmy ze smakiem, ponieważ nigdy wcześniej tego nie robiliśmy!
Na stronie Muzeum Zamkowego w artykule Piknik z Daisy - "Wokół książęcego stołu" znajdziemy przepisy na dania, które księżna Daisy wraz z synami mogła spożyć 3 czerwca 1914 r. Pomysł na zupę, pieczone jabłka oraz sałatkę został zaczerpnięty z zachowanych w zbiorach Muzeum Zamkowego w Pszczynie kart menu z książęcego stołu (l. 30 XX w.). W nich możemy przeczytać, iż książęca kuchnia serwowała między innymi zupę z soczewicy, z sago, kartoflaną, zupę ze szpiku, rosół, kalafiorową czy zupę à la Julienne. Z kolei jako sałatki podawano sałatkę ziemniaczaną, mizerię, sałatę, wielowarzywną, sałatkę z boczkiem czy z pomidorów.
Cały artykuł znajdziecie na stronie Muzeum Zamkowego: https://zamek-pszczyna.pl/piknik-z-daisy/. W cyklu "Recepta na wiedzę również inne ciekawe artykuły historyczne!
Zobaczcie także zwiastun:
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Historyczne ciekawostki
Odkurzamy ciekawe fakty o Ziemi Pszczyńskiej sprzed lat, szukamy starych fotografii. Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Historyczne ciekawostki" podaj