Rozrywka
- 10 listopada 2010
- wyświetleń: 4664
Śwęto polskiej gęsi owsianej
Za nami:
Z okazji imienin Św. Marcina rozpoczęliśmy ogólnopolską akcję polskiej gęsi owsianej. W dniach od 11 do 28 listopada Restauracja Stara Piekarnia i Frykówka zaprasza na dania z gęsiny.
W Restauracji Stara Piekarnia będą mięli Państwo okazję skosztować m.in.:
- okrasę, czyli tatar z gęsi
- pâté z gęsich wątróbek
- sałatkę z półgęska
- udko z gęsi nadziewane porą i jabłkiem z kluskami zielonymi i buraczkami
a we Frykówce:
- plastry grillowanej gęsiej piersi z jabłkami, sosem piernikowym podane na bukiecie sałat
- gęsie udko pieczone z kaszą i pieczarkami podane z sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty
- pierś z gęsi marynowana w pomarańczach w sosie własnym, z kluskami kładzionymi i ćwikłą z chrzanem
Celem święta jest przede wszystkim:
- przywracanie ginącej tradycji spożywania mięsa gęsiego,
- promocja Młodej Polskiej Gęsi Owsianej o wyjątkowej jakości mięsa, posiadającej znakomite walory smakowe i zdrowotne,
- promocja najlepszych restauracji w Polsce i ich szefów kuchni,
- popularyzacja przepisów na gęsinę.
Istnieje możliwość zakupu gęsi na wynos, oferujemy:
- gęś świętomarcińska z farszem staropolskim ze śliwkami i jabłkiem
- gęś z farszem z kapusty kiszonej z grzybami leśnymi i suszonymi śliwkami
- gęś z farszem żurawinowym marynowana w grejpfrucie i czerwonym winie
Zamówienia pod nr tel. +48 32 449 17 23 (tel. czynny całą dobę)
Zapraszamy na gęsinę w Pszczynie!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj