Rozrywka
- 18 lipca 2011
- wyświetleń: 3225
Stara Piekarnia: lazurowy festiwal
Za nami:
Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie zaprasza na Lazurowy festiwal. To propozycja przygotowana dla smakoszy w dniach od 12 do 29 lipca.
Sery pleśniowe cenione są przez wielu smakoszy na całym świecie. Ser pleśniowy nie jest z pewnością nowym wynalazkiem kulinarnym, bowiem jego smakiem zachwycali się już starożytni rzymianie. Jest to produkt używany w wielu narodowych kuchniach. Do najbardziej znanych serów pleśniowych należą: Brie, Camembert, Roquefort, czy też Gorgonzola.
Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę jest ich o wiele więcej - około 500 rodzajów.
Sery pleśniowe zadomowiły się w Polsce na dobre i dzisiaj już trudno sobie wyobrazić, że kiedyś mogło ich nie być.
Podbiły serca smakoszy i kucharzy - można je wykorzystywać na dziesiątki sposobów.
Restauracja Stara Piekarnia proponuje:
- Sałatka ze świeżą gruszką, malinami, serem pleśniowym ( kozi, camembert, lazur) prażonymi orzechami włoskimi w sosie balsamicznym podana na rukoli i sałacie lodowej
- Chłodnik ze świeżego ogórka i koperku z krewetkami koktajlowymi i serem Lazur
- Tilapia w płaszczyku z cukinii podana na jarzynach i grillowanym pomidorze z dipem z sera Roquefort i śmietany
- Kaczka z grilla w sosie wiśniowym podana na fasolce szparagowej z dodatkiem panierowanego camemberta
- Polędwiczka wieprzowa faszerowana liściastym szpinakiem i gorgonzolą podana na warzywnym gratin z aksamitnym sosem z suszonych pomidorów i czosnku
- Deser owocowy z serkiem mascarpone z galaretką winno-korzenną
Zapraszamy
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Stara Piekarnia
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Stara Piekarnia" podaj