Rozrywka
- 26 października 2011
- wyświetleń: 4360
Golonko i piwo w Starej Piekarni
Za nami:
Golonka od lat jest ulubionym daniem wielu mężczyzn, dlatego też jest nazywana męskim przysmakiem. To niezwykle popularne danie kuchni niemieckiej, natomiast w Polsce szczególnie odnalazło się w kuchni śląskiej i poznańskiej. Od 5 do 31 października do Restauracji Stara Piekarnia zapraszamy na święto golonki i piwa.
Golonkę można przyrządzać świeżą, wędzoną lub peklowaną. Można ją gotować, piec, dusić.. Jedni gotują ją z włoszczyzną, inni tylko z korzeniami. Są też i tacy, którzy sądzą, że nie ma nic lepszego niż faszerowana golonka gotowana w piwie z dodatkiem goździków.
Najpopularniejszym zestawem do gotowanej golonki jest groch puree i drobno strugany chrzan. Na Śląsku podaje się golonkę z puree z grochu i gotowaną kapustą kiszoną, natomiast w Poznańskiem najczęściej z duszoną czerwoną (modrą) kapustą.
Do tego niezwykle smacznego dania idealnie pasuje zimne piwo, lub też kieliszek zimnej czystej wódki - jest to rada by trawienie było łatwiejsze.
Restauracja Stara Piekarnia poleca Piwo Pilsner Urquell - Jedyne Piwo w Pszczynie lane metodą czopowania oraz szeroką gamę piw niepasteryzowanych.
U nas zasmakować możesz:
- Pieczonej golonki po góralsku faszerowane oscypkiem i boczkiem podane na desce ze smażonymi pierogami z kapustą oraz ogórkiem małosolnym, musztardą i chrzanem
- Pieczoną golonkę na ostro podaną na salsie paprykowo - pomidorowej w sosie z chilli
- Golonkę po bawarsku z ziemniakami z patelni z boczkiem z cebulką
- Golonkę w bakaliowo - miodowym sosie z kwaśnym pieczonym jabłkiem
- Gotowaną golonkę w sosie musztardowym
Zapraszamy.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Stara Piekarnia
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Stara Piekarnia" podaj