Rozrywka
- 8 lutego 2014
- wyświetleń: 2575
Kuchnia góralska w Starej Piekarni
Materiał partnera:
Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie zaprasza w dniach od 14 stycznia do 14 lutego na kuchnię góralską.
Kuchnia góralska jest niezwykle oryginalna, inna niż wszystkie kuchnie świata, a przede wszystkim syta! Zawiera wiele dań, które można by było określić jako dania ogólnopolskie, jednakże tradycja nadaje im specyficzny i niepowtarzalny smak.
Do podstawowych składników, z których przygotowuje się posiłki zaliczyć należy kiszoną kapustę, jak również owczy ser - popularny wędzony oscypek, bundze czy tradycyjne "gule" czyli ziemniaki ze skwarkami. Restauracja Stara Piekarnia, w kolejnej już odsłonie powtarzającego się cyklu "Kuchnia Góralska w Starej Piekarni" zaprasza min na:
- Ser kozi z prażonymi orzechami, gruszką i konfiturą aroniową podawany z grzankami
- Podhalańska kwaśnica na świńskim ryjku z żeberkami i ziemniakami
- Placek po zbójnicku z kwaśną śmietaną (placek ziemniaczany z gulaszem podany)
- Polędwiczki wieprzowe w chruście z placka ziemniaczanego podane z sosem grzybowym i surówką z ogórka kiszonego na ostro
- Jadło Harnasia - schabowy z oscypkiem i prawdziwkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami z wody okraszonymi cebulą
- Góralski placek z powidłami i sosem karmelowo-wiśniowym
Jedno co możemy powiedzieć o całej kuchni góralskiej, to że z całą pewnością jest to kuchnia z charakterem, o wyrazistym i ostrym smaku - jak każdy gazda!
Serdecznie zapraszamy od 14 stycznia - 14 lutego.
Do podstawowych składników, z których przygotowuje się posiłki zaliczyć należy kiszoną kapustę, jak również owczy ser - popularny wędzony oscypek, bundze czy tradycyjne "gule" czyli ziemniaki ze skwarkami. Restauracja Stara Piekarnia, w kolejnej już odsłonie powtarzającego się cyklu "Kuchnia Góralska w Starej Piekarni" zaprasza min na:
- Ser kozi z prażonymi orzechami, gruszką i konfiturą aroniową podawany z grzankami
- Podhalańska kwaśnica na świńskim ryjku z żeberkami i ziemniakami
- Placek po zbójnicku z kwaśną śmietaną (placek ziemniaczany z gulaszem podany)
- Polędwiczki wieprzowe w chruście z placka ziemniaczanego podane z sosem grzybowym i surówką z ogórka kiszonego na ostro
- Jadło Harnasia - schabowy z oscypkiem i prawdziwkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami z wody okraszonymi cebulą
- Góralski placek z powidłami i sosem karmelowo-wiśniowym
Jedno co możemy powiedzieć o całej kuchni góralskiej, to że z całą pewnością jest to kuchnia z charakterem, o wyrazistym i ostrym smaku - jak każdy gazda!
Serdecznie zapraszamy od 14 stycznia - 14 lutego.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Stara Piekarnia
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Stara Piekarnia" podaj