Ten weekend w restauracji Pałacu Książęcej Bażantarni Fryderyka Erdmana w Porębie stoi pod znakiem Barbórki i Mikołaja. Dlatego od piątku do niedzieli zapraszamy górników z rodzinami i przyjaciółmi na lunch, obiad, kolację, a może wszystko razem. Dziatwa z okazji Mikołaja też powinna przyciągnąć ze sobą starszaków.
W dniach 05-07 grudnia przewidujemy utartym już zwyczajem weekendowy zestaw rodzinny, który obejmuje:
Nudelzupę
Karminadel z ciaper kapustą,
Deser Ferdynanda.
Cena zestawu to 29 złotych. Oczywiście oprócz tego oferujemy wybór z karty dań i napojów.
Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na "Wieczór barbórkowy" przy kufelku piwa pszczyńskiego lub karafce wina..
Barbórkowo i Mikołajowo w Bażantarni
Z dziejami Porębskiej Bażantarni, czy szerzej Wolnego Księstwa Stanowego Pszczyńskiego związane są bardzo silnie początki wydobycia węgla w Polsce. To z inicjatywy fundatora Bażantarni Fryderyka Erdmana Anhalta w 1779 roku rozpoczęła działalność kopalnia "Szczęście Henryka" (Heinrichsglück) na terenie dzisiejszych Łazisk Średnich. Być może to pod wpływem św. Barbary właśnie w tym miejscu rozstąpiła się skała, umożliwiając w łatwy i bezpieczny sposób, bo odkrywkowo, wydobywać węgiel.
Książę Fryderyk Erdman był człowiekiem niezwykle światłym i bywałym, wszak bił prusaków pod komendą Ludwika XV, a w Europie Zachodniej podpatrzył możliwość wykorzystania węgla...
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.