Rozrywka
- 15 października 2015
- wyświetleń: 5639
Golonka i piwo we Frykówce
Materiał partnera:
Restauracja Frykówka w dniach od 24 września do 15 października zaprasza na Święto Golonki i Piwa.
Golonka od lat jest ulubionym daniem wielu mężczyzn, dlatego też jest nazywana męskim przysmakiem. To niezwykle popularne danie kuchni niemieckiej, natomiast w Polsce szczególnie odnalazło się w kuchni śląskiej.
Golonkę można przyrządzać świeżą, wędzoną lub peklowaną. Można ją gotować, piec, dusić.. Jedni gotują ją z włoszczyzną, inni tylko z korzeniami. Są też i tacy, którzy sądzą, że nie ma nic lepszego niż faszerowana golonka gotowana w piwie z dodatkiem goździków.
Do tego niezwykle smacznego dania idealnie pasuje zimne piwo, lub też kieliszek zimnej czystej wódki - jest to rada by trawienie było łatwiejsze. Restauracja Frykówka poleca 5 rodzajów lanych piw m.in. Tyskie Gronie, Pszczyńskie Szlachetne, Tucher Weiz, Tucher Pilsner oraz Witbier z browaru rzemieślniczego.
U nas zasmakować możesz:
- Gotowana golonka z sosem musztardowym
- Pieczona golonka na ostro podana na salsie paprykowo-pomidorowej w sosie z chilli
- Golonka z indyka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
- Golonka po bawarsku
- Zapiekane w kamionce golonko (bez kości) w salsie z cebuli i ogórka konserwowego
- Pieczona golonka po góralsku (bez kości) z wędzonym serem i gotowanym boczkiem
Od 20 października zapraszamy do spróbowania tatara w kilku odsłonach, a następnie w listopadzie z okazji święta św. Marcina już po raz XII zaprosimy Państwa do degustacji menu z gęsiną w roli głównej.
Zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj