Rozrywka
- 4 grudnia 2016
- wyświetleń: 2292
Weekend Zeha w Restauracji w Pałacu Bażantarnia
Materiał partnera:
W ten weekend (2-4 grudnia) Restauracja w Pałacu Bażantarnia zaprasza w swoje progi, by dać zdrożonym wędrowcom szansę zakosztowania przysmaków stołu książęcego.
W związku z czterdziestym dziewiątym już Koncertem będziemy oferować menu koncertowe serwowane od piątku godziny 12.00 do niedzieli do godziny 17.00. W piątek o godzinie 19.00 wystąpi niezwykłe małżeństwo: Izabela i Zbigniew Słomianowie. Repertuar, jakżeby inaczej, klasyczny.
Cena 49 zł
W niedzielę od godziny 15.00 do 17.00 zapraszamy na piąte już spotkanie z muzyką na żywo, obiecujemy, oprócz klasyki, również jazz i ragtimy w wykonaniu Karola Lucjana. Na pewno wrażenia będą niezapomniane, gdyż nawiązują do klimatu klubów jazzowych Chicago lat 30-tych ubiegłego wieku.
Przystawki
Zupy
Dania główne
Desery
Cena zestawu - 29 złotych.
Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na spotkania przy kufelku piwa miejscowego, kieliszeczku wódeczki lub karafce wina. A dziatwie przygotowaliśmy liczne atrakcje.
2 grudnia 1853 roku polski przedsiębiorca Jan Zeh, otrzymał patent na produkcję destylatu z ropy naftowej. Stało się po serii doświadczeń przeprowadzonych wraz z Ignacym Łukasiewiczem nad wypływającą samoistnie w tamtym czasie ropą naftową, nazywaną wtedy olejem ziemnym w rejonie Borysławia. Jeszcze w na początku XX wieku Galicja była trzecim pod względem wielkości wydobycia miejscem w świecie. Właśnie dzięki Zehowi we lwowskim szpitalu miejskim przy ul. Łyczakowskiej dr. Zaorski przeprowadził pierwszą w świecie operację z użyciem lamp naftowych po zmroku.
W okresie, gdy Porębska Bażantarnia jest uważana za najlepszą bażantarnię w Europie, a więc ok. 1895 roku, piękna i chyba jeszcze szczęśliwa księżna Daisy wraz z małymi dziećmi jest częstą jej bywalczynią. W końcu klimat w Bażantarni jest zdecydowanie zdrowszy od tego, jaki panuje w położonym na bagnach zamku pszczyńskim, co służy zdrowiu dzieci a okoliczny park zapewnia niezliczone możliwości rozrywki.
Z innych wspomnień warto też przytoczyć, że Bażantarnia ma bogatą tradycję spotkań towarzyskich, sięgającą jej początków. W XIX wieku grywało się tutaj w winta, wista lub mariasza. W okresie międzywojennym upowszechnił się w II Rzeczpospolitej brydż. Jego znanym orędownikiem był Prezydent Ignacy Mościcki, por. "Narty-Dancing-Brydż" Maja i Jan Łozińscy. Ten najdłużej urzędujący w Polsce prezydent, często zjawiał się Porębskiej Bażantarni z racji przyjaźni z jej właścicielem oraz z powodu uznawania w tamtym czasie pustych stoków na północ od Pałacu za znakomite trasy zjazdowe na nartach. Zabierał na te wyprawy Ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego, a raz był tutaj Minister Józef Beck. Z osobistych relacji dzisiejszego 90-latka Pana Grzegorza Ryguły wyłania się obraz przedwojennej Bażantarni, jako miejsca niezwykle ważnego dla kultury miejsca na Górnym Śląsku.
Zestaw koncertowy (wegetariański)
- krem z grzybów leśnych 17 zł
- tagliatelle z pomidorami, oliwkami i chilli 25 zł
- lody z truskawkami, bitą śmietaną i bezami 15 zł
Cena 49 zł
W niedzielę od godziny 15.00 do 17.00 zapraszamy na piąte już spotkanie z muzyką na żywo, obiecujemy, oprócz klasyki, również jazz i ragtimy w wykonaniu Karola Lucjana. Na pewno wrażenia będą niezapomniane, gdyż nawiązują do klimatu klubów jazzowych Chicago lat 30-tych ubiegłego wieku.
Menu weekendowe
Przystawki
- Carpaccio z polędwicy wołowej z kaparami, parmezanem, rukolą i oliwą z oliwek - 27 zł
- oscypek pieczony w boczku, podany z żurawiną i grzanką czosnkową - 25 zł
Zupy
- Domowy rosół, gotowany na gęsinie, podany z makaronem - 11 zł
- bulion wołowy z pierożkami z dziczyzną - 15 zł
- krem z grzybów leśnych - 17 zł
Dania główne
- pstrąg pieczony, podany z frytkami i sałatką z pomidorów - 38 zł
- rolada śląska z tradycyjnymi dodatkami - 37 zł
- pręga wołowa, długo w piecu siedząca, podana z pure, karmelizowaną marchewką i pieczonymi w soli szalotkami - 41 zł
- roladka drobiowa ze szparagami, suszonym pomidorem i szynką dojrzewającą, podana z ryżem i bukietem sałat - 34 zł
- gęsie udo confie, podane z kaszą pęczak, gruszką, grzybami i pure z dyni - 45 zł
- tagliatelle z pomidorami, oliwkami i chilli - 25 zł
Desery
- Lody z truskawkami, bezą i bitą śmietaną - 15 zł
- polski jabłecznik podany na gorąco z lodami - 17 zł
- Gruszka w sosie karmelowo - rumowym z lodami waniliowymi - 15 zł
- Suflecik czekoladowy z wiśniami - 15 zł
Rodzinny Zestaw Weekendowy
- Rosół z makaronem
- Pieczeń z karczku z kluskami śląskimi i surówką colesław
- Lody z musem owocowym
Cena zestawu - 29 złotych.
Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na spotkania przy kufelku piwa miejscowego, kieliszeczku wódeczki lub karafce wina. A dziatwie przygotowaliśmy liczne atrakcje.
2 grudnia 1853 roku polski przedsiębiorca Jan Zeh, otrzymał patent na produkcję destylatu z ropy naftowej. Stało się po serii doświadczeń przeprowadzonych wraz z Ignacym Łukasiewiczem nad wypływającą samoistnie w tamtym czasie ropą naftową, nazywaną wtedy olejem ziemnym w rejonie Borysławia. Jeszcze w na początku XX wieku Galicja była trzecim pod względem wielkości wydobycia miejscem w świecie. Właśnie dzięki Zehowi we lwowskim szpitalu miejskim przy ul. Łyczakowskiej dr. Zaorski przeprowadził pierwszą w świecie operację z użyciem lamp naftowych po zmroku.
W okresie, gdy Porębska Bażantarnia jest uważana za najlepszą bażantarnię w Europie, a więc ok. 1895 roku, piękna i chyba jeszcze szczęśliwa księżna Daisy wraz z małymi dziećmi jest częstą jej bywalczynią. W końcu klimat w Bażantarni jest zdecydowanie zdrowszy od tego, jaki panuje w położonym na bagnach zamku pszczyńskim, co służy zdrowiu dzieci a okoliczny park zapewnia niezliczone możliwości rozrywki.
Z innych wspomnień warto też przytoczyć, że Bażantarnia ma bogatą tradycję spotkań towarzyskich, sięgającą jej początków. W XIX wieku grywało się tutaj w winta, wista lub mariasza. W okresie międzywojennym upowszechnił się w II Rzeczpospolitej brydż. Jego znanym orędownikiem był Prezydent Ignacy Mościcki, por. "Narty-Dancing-Brydż" Maja i Jan Łozińscy. Ten najdłużej urzędujący w Polsce prezydent, często zjawiał się Porębskiej Bażantarni z racji przyjaźni z jej właścicielem oraz z powodu uznawania w tamtym czasie pustych stoków na północ od Pałacu za znakomite trasy zjazdowe na nartach. Zabierał na te wyprawy Ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego, a raz był tutaj Minister Józef Beck. Z osobistych relacji dzisiejszego 90-latka Pana Grzegorza Ryguły wyłania się obraz przedwojennej Bażantarni, jako miejsca niezwykle ważnego dla kultury miejsca na Górnym Śląsku.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Bażantarnia
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Bażantarnia" podaj