Rozrywka
- 11 lutego 2017
- wyświetleń: 3505
Festiwal Nalewek Regionalnych oraz Dni Kuchni Góralskiej we Frykówce
Materiał partnera:
Kuchnia góralska jest niezwykle oryginalna, inna niż wszystkie kuchnie świata, a przede wszystkim syta! Zawiera wiele dań, które można by było określić jako dania ogólnopolskie, jednakże tradycja nadaje im specyficzny i niepowtarzalny smak.
Do podstawowych składników, z których przygotowuje się posiłki zaliczyć należy kiszoną kapustę, jak również owczy ser - popularny wędzony oscypek, bundze czy tradycyjne "gule", czyli ziemniaki ze skwarkami.
W dniach 6 stycznia - 12 lutego zapraszamy Państwa na VIII Festiwal Nalewek Regionalnych oraz Dni Kuchni Góralskiej.
Polecamy:
- Krem z kwaśnicy z chrustem ziemniaczanym, pieczonym boczkiem,
- Moskol grulany z kurzym cyckiem i serem podhalańskim w sosie żurawinowo porzeczkowym,
- Harnasiowe jadło na marchwianym placku z wieprzkiem w śmietanie z grzybami i płatkami wędzonego sera,
- Filet z pstrąga na pęczaku z grochem i spyrką podany ze smażonymi rydzami, duszonym szpinakiem i bryndzą.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj