Rozrywka
- 14 lutego 2017
- wyświetleń: 2845
Walentynkowy weekend w Restauracji w Pałacu Bażantarnia
Materiał partnera:
W ten przedłużony do wtorku weekend o Walentynki (10-14 lutego) Restauracja w Pałacu Bażantarnia zaprasza w swoje progi, by dać zdrożonym wędrowcom szansę zakosztowania przysmaków stołu książęcego.
W związku z pięćdziesiątym siódmym już Koncertem będziemy oferować menu koncertowe serwowane w piątek od godziny 12.00 do 21.00. W piątek o godzinie 19.00 wystąpi niezwykłe małżeństwo po powrocie z tournee po Nowej Zelandii. Repertuar, jakżeby inaczej, klasyczny: Chopin, Wieniawski i nie tylko.
Krem z selera z orzechami laskowymi - 13 zł
barwena na sposób nicejski - 48 zł
lody z truskawkami, bitą śmietaną i bezami - 15 zł
Cena: 65 zł
lub
Przystawki
Zupy
Dania główne
Desery
Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na spotkania przy kufelku piwa miejscowego, kieliszeczku wódeczki lub karafce wina. A dziatwie przygotowaliśmy liczne atrakcje.
10 lutego 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim. Było to zgodne z postanowieniami Traktatu wersalskiego, przyznającego Polsce 140-kilometrowy odcinek wybrzeża. Szybko Polacy się przekonują, ze to dopiero początek długiej drogi zapewniającej skuteczną łączność ze światem drogą morską. W 1922 rozpoczyna się budowa portu morskiego w Gdyni z racji bardzo niechętnego stanowiska Gdańska dla tranzytu polskich towarów. Tworzenie tych utrudnień było zresztą wbrew żywotnym interesom Gdańska i od 1936 roku Gdynia przerosła obrotami handlowymi Gdańsk!. W 1924 zostaje podjęta decyzja budowy magistrali węglowej ze Śląska do Gdyni. Z racji kryzysu światowego całość tej magistrali została ukończona dopiero w 1937 roku a spółka polsko-francuska eksploatująca tą linię dysponowała koncesją ważną do 1975 roku. Pamiętajmy też, ze w tym czasie węgiel był uważany za nowoczesne źródło energii.
W okresie, gdy Porębska Bażantarnia jest uważana za najlepszą bażantarnię w Europie, a więc ok. 1895 roku, piękna i chyba jeszcze szczęśliwa księżna Daisy wraz z małymi dziećmi jest częstą jej bywalczynią. W końcu klimat w Bażantarni jest zdecydowanie zdrowszy od tego, jaki panuje w położonym na bagnach zamku pszczyńskim, co służy zdrowiu dzieci a okoliczny park zapewnia niezliczone możliwości rozrywki.
Z innych wspomnień warto też przytoczyć, że Bażantarnia ma bogatą tradycję spotkań towarzyskich, sięgającą jej początków. W XIX wieku grywało się tutaj w winta, wista lub mariasza. W okresie międzywojennym upowszechnił się w II Rzeczpospolitej brydż. Jego znanym orędownikiem był Prezydent Ignacy Mościcki, por. "Narty-Dancing-Brydż" Maja i Jan Łozińscy. Ten najdłużej urzędujący w Polsce prezydent, często zjawiał się Porębskiej Bażantarni z racji przyjaźni z jej właścicielem oraz z powodu uznawania w tamtym czasie pustych stoków na północ od Pałacu za znakomite trasy zjazdowe na nartach. Zabierał na te wyprawy Ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego, a raz był tutaj Minister Józef Beck. Z osobistych relacji dzisiejszego 90-latka Pana Grzegorza Ryguły wyłania się obraz przedwojennej Bażantarni, jako miejsca niezwykle ważnego dla kultury miejsca na Górnym Śląsku.
Zestaw koncertowy (wegetariański)
Krem z selera z orzechami laskowymi - 13 zł
barwena na sposób nicejski - 48 zł
lody z truskawkami, bitą śmietaną i bezami - 15 zł
Cena: 65 zł
Zestaw walentynkowy 130 zł/osoba
- krewetki z salsą chilli
- łosoś w sosie Jack Daniels/szparagi/pomidory/ziemniaki
lub
- Wołowina/borowiki/pure/pietruszka/marchew
- Torcik czekoladowy z musem z truskawek
- butelka wina na parę
Menu weekendowe
Przystawki
- carpaccio z jelenia z grzybkami marynowanymi i cebulką piklowaną - 35 zł
- pierożki z kaszą gryczaną w sosie gorgonzola - 29 zł
Zupy
- Domowy rosół, gotowany na gęsinie, podany z makaronem - 11 zł
- Krem z selera z orzechami laskowymi - 13 zł
Dania główne
- barwena na sposób nicejski - 48 zł
- policzki wołowe z pieczoną marchewką i pure chrzanowym - 42 zł
- kacze udo podane z jabłkami, ziemniakami pieczonymi i sałatką z buraków - 37 zł
- filet z bażanta w sosie smardzowym, podany z ziemniakami pure, gruszką oraz pieczoną szalotką - 65 zł
- pieczeń wieprzowa, podana z kluskami i czerwoną kapustą - 29 zł
- penne z grzybami leśnymi i parmezanem - 29 zł
Desery
- Lody z truskawkami, bezą i bitą śmietaną - 15 zł
- krem brulle - 15 zł
- Gruszka w sosie karmelowo - rumowym z lodami waniliowymi - 15 zł
- Suflecik czekoladowy z wiśniami - 15 zł
Rezerwacja stolika pod numerem 601-406-352. Przyjmujemy płatność kartą. Po zmierzchu zapraszamy na spotkania przy kufelku piwa miejscowego, kieliszeczku wódeczki lub karafce wina. A dziatwie przygotowaliśmy liczne atrakcje.
10 lutego 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim. Było to zgodne z postanowieniami Traktatu wersalskiego, przyznającego Polsce 140-kilometrowy odcinek wybrzeża. Szybko Polacy się przekonują, ze to dopiero początek długiej drogi zapewniającej skuteczną łączność ze światem drogą morską. W 1922 rozpoczyna się budowa portu morskiego w Gdyni z racji bardzo niechętnego stanowiska Gdańska dla tranzytu polskich towarów. Tworzenie tych utrudnień było zresztą wbrew żywotnym interesom Gdańska i od 1936 roku Gdynia przerosła obrotami handlowymi Gdańsk!. W 1924 zostaje podjęta decyzja budowy magistrali węglowej ze Śląska do Gdyni. Z racji kryzysu światowego całość tej magistrali została ukończona dopiero w 1937 roku a spółka polsko-francuska eksploatująca tą linię dysponowała koncesją ważną do 1975 roku. Pamiętajmy też, ze w tym czasie węgiel był uważany za nowoczesne źródło energii.
W okresie, gdy Porębska Bażantarnia jest uważana za najlepszą bażantarnię w Europie, a więc ok. 1895 roku, piękna i chyba jeszcze szczęśliwa księżna Daisy wraz z małymi dziećmi jest częstą jej bywalczynią. W końcu klimat w Bażantarni jest zdecydowanie zdrowszy od tego, jaki panuje w położonym na bagnach zamku pszczyńskim, co służy zdrowiu dzieci a okoliczny park zapewnia niezliczone możliwości rozrywki.
Z innych wspomnień warto też przytoczyć, że Bażantarnia ma bogatą tradycję spotkań towarzyskich, sięgającą jej początków. W XIX wieku grywało się tutaj w winta, wista lub mariasza. W okresie międzywojennym upowszechnił się w II Rzeczpospolitej brydż. Jego znanym orędownikiem był Prezydent Ignacy Mościcki, por. "Narty-Dancing-Brydż" Maja i Jan Łozińscy. Ten najdłużej urzędujący w Polsce prezydent, często zjawiał się Porębskiej Bażantarni z racji przyjaźni z jej właścicielem oraz z powodu uznawania w tamtym czasie pustych stoków na północ od Pałacu za znakomite trasy zjazdowe na nartach. Zabierał na te wyprawy Ministra Eugeniusza Kwiatkowskiego, a raz był tutaj Minister Józef Beck. Z osobistych relacji dzisiejszego 90-latka Pana Grzegorza Ryguły wyłania się obraz przedwojennej Bażantarni, jako miejsca niezwykle ważnego dla kultury miejsca na Górnym Śląsku.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Bażantarnia
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Bażantarnia" podaj