Rozrywka
- 8 lipca 2018
- wyświetleń: 2896
Nowe dania nagrodzone na Festiwalu Śląskich Smaków!
Materiał partnera:
Kolejny raz Restauracja Frykówka wzięła udział w Festiwalu Śląskich Smaków, gdzie tym razem wywalczyła drugie miejsce na podium w kategorii Profesjonaliści.
Chcąc przybliżyć naszym Gościom konkursowe dania, od 5 lipca będą one dostępne w naszym menu.
Zupa
- Krem z raków z oliwą koperkową i plastrami kalarepy
Raki to zapomniane dziedzictwo śląskiej i polskiej kuchni, a trzeba pamiętać, że kiedyś Śląsk był pełen raków. Kiedyś zupa z nich nie była niczym wyjątkowym, teraz jest rarytasem.
Danie główne
- Gołąb konfitowany w gęsim tłuszczu z zapiekanym pasternakiem podany z zielonym orzechem włoskim ze słodkiej zalewy
Kiedyś na Śląsku hodowla gołębi była bardzo rozpowszechniona. Uważa się, że mięso czy też wywar z gołębia działa cuda w chorobie, a dla dzieci jest bardzo wartościowym posiłkiem.
Deser
- Lody z koziego mleka i miodu wrzosowego z kamieniem z białej czekolady w towarzystwie gruszkowo-rabarbarowego kołacza z kruszonką owsianą
Koza - "krowa górników". Tak często hodowana na Śląsku jak krowy w całej Polsce. Mleko kozie nie dość, że ma wartości odżywcze, to jest wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla diabetyków czy alergików, lekkostrawne i brak w nim metali ciężkich.
Loading...
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj