Rozrywka
- 28 stycznia 2019
- wyświetleń: 2975
X Festiwal Nalewek Regionalnych i Dni Kuchni Góralskiej we Frykówce
Materiał partnera:
W dniach 15-31 stycznia zapraszamy Państwa na Dni Kuchni Góralskiej, której będzie towarzyszył X Festiwal Nalewek Regionalnych.
Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukaną kuchnią, jednak ma w sobie coś, co przyciąga. Jej podstawą zawsze były ziemniaki (grule) oraz mąka: jęczmienna (jarcana), owsiana i kukurydziana. W domach góralskich nie pieczono chleba i raczej rzadko go spożywano, zastępując go plackami i kluskami na bazie ziemniaków. Mięso jadano wyłącznie z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości, a sery owcze, wbrew pozorom, szły zazwyczaj na sprzedaż, nie jadano ich na co dzień.
Przygotowaliśmy dla Państwa:
Serdecznie zapraszamy!
Przygotowaliśmy dla Państwa:
- Moskole z sosem czosnkowym
- Kwaśnicę na wędzonce
- Pieczone golonko po góralsku z wędzonym serem, chrupiącymi pierogami z kapusta oraz ogórek kiszony
- Pstrąg po góralsku na warzywach z ziemniakami i suszona śliwką
- Kremarz góralski na miodzie
Serdecznie zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj