
Rozrywka
- 22 listopada 2019
- wyświetleń: 8552
Gospodynie serwowały tradycyjne potrawy z ryb
20 listopada w Pielgrzymowicach odbył się IV Powiatowy Konkurs "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej". Gospodynie przypomniały tradycyjne przepisy babć i przyrządziły smakowite potrawy z ryb.
To już czwarta edycja konkursu kulinarnego, którego organizatorami są: powiat pszczyński, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz gminy powiatu - w tym roku gmina Pawłowice.
Dotychczas motywem przewodnim smakowitej rywalizacji były potrawy Wielkanoce (2016 r. w Goczałkowicach-Zdroju), gęś marcińska i wyskubek (2017 r. w Kobiórze) oraz przetwory i potrawy z kiszonej kapusty (2018 r. w Woli). W tym roku gospodynie prezentowały ryby i potrawy z ryb na ziemi pszczyńskiej. Konkurs odbył się w malowniczych Pielgrzymowicach, które słyną z dużej ilości stawów hodowlanych i gospodarstw rybackich.
Gości przywitali wicestarosta pszczyński, Damian Cieszewski, wójt gminy Pawłowice, Franciszek Dziendziel, członek Zarządu Powiatu, Grzegorz Nogły, zastępca dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Anna Szymik oraz kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie, Anna Rogala-Romanek.
W konkursie wzięło udział siedem kół gospodyń wiejskich, które zgłaszały gminy: KGW Suszec, KGW Wisła Mała, KGW Wisła Wielka, Stowarzyszenie KGW w Pielgrzymowicach, KGW Kobiór, KGW Goczałkowice-Zdrój oraz KGW Frydek.
- Obecnie modny jest trend, tzw. slow food, czyli m.in. powoli przygotowywanej żywności, z produktów, które wolno rosną. Dla porównania - 1,5 kg kurczak rośnie 6 tygodni, 1,5 kg karp rośnie 3 lata. Powoli, nie spiesząc się, wytwarza swoje tkanki, białko, tłuszcz. Na tym polega jego jakość. I w trendzie slow food znajduje swoje miejsce - mówił dr Henryk Białowąs z Zakładu Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN w Gołyszu przekonując, że karp pochodzący z tradycyjnych stawów ziemnych, karmiony ziarnem zbóż jest produktem ekologicznym.

Potrawy z ryb oceniało specjalnie powołane w tym celu jury w składzie: Gabriela Gwiszcz - etnograf, dr Henryk Białowąs, Jan Dutka - ekspert kulinarny, właściciel firmy gastronomiczno-szkoleniowej "Smacznego" oraz Jakub Mrozek - doradca kulinarny "Po świecie kuchni".
Komisja oceniała dwie potrawy - danie główne: rybę lub zupę rybną oraz przystawki rybne: sałatki, galaretki, pasty. Liczyły się: smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potraw oraz związek potrawy z tradycją.
Na pięknie udekorowanych stołach królowały ryby pod każdą postacią. Gospodynie przypomniały babcine przepisy, zadbały o jakość produktów i smak potraw.
Rywalizacja była bardzo wyrównana, a jurorzy zdecydowali o przyznaniu dwóch pierwszych miejsc ex aequo: KGW Pielgrzymowice za żurek rybny oraz karpia w pierzynce kapuścianej z leśnymi grzybami oraz KGW Frydek za zupę rybną oraz rybę smażoną z kapustą i szałotem. Na drugim miejscu uplasowały się gospodynie z KGW Kobiór, które serwowały m.in. pstrąga w galarecie oraz karpia w miodzie z plackami z kiszonej kapusty. Trzecie miejsce zajęły panie z KGW Goczałkowice-Zdrój, które przygotowały karpia wędzonego w dzwonkach na ciepło oraz leszcze opiekane w zalewie octowej. Wyróżnienia trafiły do gospodyń z Suszca (karp w śmietanie oraz paszteciki z okonia z sałatką śledziową z makreli), Wisły Wielkiej (sandacz w porach i ryby wędzone) oraz Wisły Małej (karp smażony i karp w galarecie). Swoją nagrodę mogła również przyznać publiczność. Tutaj nie było niespodzianki i najwięcej głosów zdobyły potrawy przygotowane przez gospodynie z Pielgrzymowic.
Prócz dań konkursowych, gospodynie przygotowały także wiele innych potraw z ryb. Były m.in. karp w borowikach, tatar śledziowy, śledź solony z żurawiną, filet z karpia zapiekany z pieczarkami i serem, tymbaliki rybne z dorsza, różnego rodzaju sałatki śledziowe i śledzie w sosach.
Jak najlepiej przyrządzić karpia, radzi Maria Dziadek z KGW Pielgrzymowice. - Skrapiam karpia cytryną, przyprawiam vegetą własnego wyrobu i zostawiam na cały dzień. Następnie osuszam i smażę na klarowanym maśle. W moim domu rybę staramy się jeść dwa razy w tygodniu. Smakuje nam bardziej niż mięso. Oczywiście kupujemy u lokalnych hodowców - mówi Maria Dziadek.
IV Powiatowy Konkurs "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej" uświetnił swym występem zespół Pielgrzymowiczanie, a także uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach, którzy zaprezentowali teatrzyk "Baśń o złotej rybce". Wszystkie KGW biorące udział konkursie otrzymały pamiątkowe dyplomy i nagrody.
Zobacz także

Gorący tematDwie restauracje z pszczyńskiej Wodnej Wieży wśród najlepszych w Polsce!

[ZDJĘCIA] Kuchnia pszczyńskich gospodyń zachowana w książce

Firmy z powiatu promowały produkty Lokalnej Marki na Zielonym Tygodniu w Berlinie

Gorący temat[ZDJĘCIA] Druga edycja Wigilii dla Samotnych w Pszczynie! Wzięło w niej udział 250 osób!

[ZDJĘCIA] Gala Dobroczyńców WOŚP w Pszczyńskim Centrum Kultury

Gorący temat[WIDEO] Kajra i Sławomir odwiedzili Wodną Wieżę w Pszczynie!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.