Rozrywka
- 10 lutego 2020
- wyświetleń: 8046
XI Festiwal Nalewek Regionalnych i Kuchni Góralskiej we Frykówce
Materiał partnera:
W dniach 29 stycznia - 12 lutego zapraszamy Państwa na Dni Kuchni Góralskiej, której będzie towarzyszył X Festiwal Nalewek Regionalnych.
Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukaną kuchnią, jednak ma w sobie coś, co przyciąga. Podstawą kuchni góralskiej zawsze były ziemniaki (grule) oraz mąka: jęczmienna (jarcana), owsiana i kukurydziana. W domach góralskich nie pieczono chleba i raczej rzadko go spożywano, zastępując go plackami i kluskami na bazie ziemniaków. Mięso jadano wyłącznie z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości, a sery owcze, wbrew pozorom, szły zazwyczaj na sprzedaż, nie jadano ich na co dzień.
Przygotowaliśmy dla Państwa:
Serdecznie zapraszamy!
Przygotowaliśmy dla Państwa:
- Kwaśnicę
- Pieczone golonko po góralsku z ogórkiem kiszonym i musztardą
- Pierogi z bryndzą i szpinakiem
- Placek po zbójecku
- Deser: Miodownik
Serdecznie zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj