
Rozrywka
- 9 sierpnia 2021
- wyświetleń: 9915
[FOTO] Przy zaporze w Goczałkowicach trwał kiermasz lokalności
W miniony weekend mieszkańców i turystów spędzających czas w okolicach korony zapory w Goczałkowicach-Zdroju przyciągnęły stoiska z lokalnymi produktami. Naturalnie, kolorowo, smacznie. Nasi producenci oferowali to, czym ziemia pszczyńska bogata.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się stoiska z lokalnymi produktami w ramach ostatniego wydarzenia z cyklu Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Przechodniów przyciągał zapach pysznych lokalnych potraw serwowanych przez Rarytasy i Maszkety, kusił też zapach lawendy - produkty z lawendy z "Gospodarstwa pod lasem" w Studzienicach oferowane były na jednym ze stoisk. Sporym zainteresowaniem cieszyły się turbany i opaski oferowane przez Turbany handmade oraz naturalne kosmetyki, borowina i solanka z Uzdrowiska w Goczałkowicach-Zdroju.
Festiwal Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej składał się z kilku wydarzeń. Lokalni wytwórcy wzięli udział w warsztatach z promowania produktów, a w pierwsze weekendy czerwca, lipca i sierpnia oferowali swoje usługi, produkty i wyroby w ramach stoisk promocyjnych. W czerwcu - w parku przy pszczyńskim skansenie, a w lipcu i sierpniu na parkingu przy koronie zapory w Goczałkowicach-Zdroju.
Podczas wydarzeń swoją pasję i pracę zaprezentowało kilkunastu lokalnych producentów. Były to zarówno produkty spożywcze - jak swojskie sery, jaja, miody, przetwory, konfitury, makarony i potrawy, a także rękodzieło, produkty z lawendy, naturalne kosmetyki, nakrycia głowy czy ceramika.
Warsztaty i festiwal organizowane były przez Powiat Pszczyński w ramach projektu "Kuźnia kapitału ludzkiego i społecznego - podnoszenie kompetencji społeczności lokalnej w zakresie promocji lokalnych produktów Ziemi Pszczyńskiej" realizowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania "Ziemia Pszczyńska".
Zobacz także

Firmy z powiatu promowały produkty Lokalnej Marki na Zielonym Tygodniu w Berlinie

[ZDJĘCIA] Kuchnia pszczyńskich gospodyń zachowana w książce

Producenci starają się o znak jakości "Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej". Komisja rozpoczęła pracę

Kołocz, kluski, czepiec ludowy, witraże i rzeźby. Kolejne lokalne produkty ze znakiem jakości

Gorący temat[ZDJĘCIA] Nieudana amatorska renowacja kapliczki w Studzionce

Tapety do zameczku Promnice odtworzone na podstawie fragmentów historycznych tapet!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.