Wiadomości
- 21 października 2012
- wyświetleń: 9266
Golonka i piwo w Starej Piekarni
Za nami:
Restauracja Stara Piekarnia na pszczyńskim Rynku zaprasza w dniach od 3 do 31 października na Święto Golonki i Piwa.
-----
Golonka od lat jest ulubionym daniem wielu mężczyzn, dlatego też jest nazywana męskim przysmakiem. To niezwykle popularne danie kuchni niemieckiej, natomiast w Polsce szczególnie odnalazło się w kuchni śląskiej.
Golonkę można przyrządzać świeżą, wędzoną lub peklowaną. Można ją gotować, piec, dusić.. Jedni gotują ją z włoszczyzną, inni tylko z korzeniami. Są też i tacy, którzy sądzą, że nie ma nic lepszego niż faszerowana golonka gotowana w piwie z dodatkiem goździków.
Do tego niezwykle smacznego dania idealnie pasuje zimne piwo, lub też kieliszek zimnej czystej wódki - jest to rada by trawienie było łatwiejsze. Restauracja Stara Piekarnia poleca Piwo Pilsner Urquell - Jedyne Piwo w Pszczynie lane metodą czopowania oraz szeroką gamę piw regionalnych.
U nas zasmakować możesz:
Pieczonej golonki po góralsku faszerowane oscypkiem i boczkiem podane na desce ze smażonymi pierogami z kapustą oraz ogórkiem małosolnym, musztardą i chrzanem
Pieczoną golonkę na ostro podaną na salsie paprykowo - pomidorowej w sosie z chilli
Golonkę po bawarsku z ziemniakami z patelni z boczkiem z cebulką
Golonkę w bakaliowo - miodowym sosie z kwaśnym pieczonym jabłkiem
Gotowaną golonkę w sosie musztardowym
Zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Stara Piekarnia
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Stara Piekarnia" podaj