Wiadomości
- 5 grudnia 2014
- wyświetleń: 3303
W Smaku Regionu króluje karp
Materiał partnera:
Restauracja "Smak Regionu" z Pawłowic przygotowała na grudzień nowe propozycję z karpiem królewskim oraz sumem afrykańskim w roli głównej.
Grudzień to niezwykły miesiąc w którym jedną z najsmaczniejszych potraw jest ryba. Jak się każdy domyśla chodzi oczywiście o karpia. Karp to tradycja Świąt Bożego Narodzenia, to król polskich stołów! Teraz króluje również u nas.
Karp to jedna z najsmaczniejszych ryb. Ma wspaniale delikatne mięso. Tajemnica niepowtarzalnego smaku polskiego karpia tkwi przede wszystkim w jego hodowli. Karp to ryba pełna witamin. Karp zawiera w sobie: witaminę B6 (reguluje ciśnienie, pracę serca, układu nerwowego), witaminę B1 (poprawia sprawność umysłową, świetnie działa na układ nerwowy), witaminę B12 (świetnie działa na układ nerwowy, ale i poprawia apetyt), zawiera szereg pierwiastków m.in. magnez, fosfor, potas, wapń, 100 gram mięsa karpia zawiera zaledwie ok. 130 kcal, w 100 gramach mięsa jest aż 17 procent białka, w 100 gramach jest zaledwie ok. 5, 6 proc. to tłuszcz.
Dobrym karpiem nikt nie pogardzi.
Prym wiedzie karp smażony, złocisty, chrupiący i pachnący świeżym masłem.
Dla Restauracja "Smak Regionu" z Pawłowic nie sposób przejść obok tej królewskiej ryby obojętnie, dlatego przygotowaliśmy dla Państwa nową propozycję z karpiem królewskim oraz sumem afrykańskim w roli głównej. Oto one:
- Karp panierowany z dodatkiem migdałów
- podany z ziemniakami i kapustą z grzybami
- Karp smażony w sosie koperkowym podany z ciaper kapustą
- Filet z suma afrykańskiego z sosem porowo-cebulowym
- podany na kaszy gryczanej
Dania są znakomite, gości na pewno zachwyci ten zapach ...
Serdecznie zapraszamy i życzymy smacznego!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Smak Regionu
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Smak Regionu" podaj