Gault & Millau [go e mijo] to jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. Przewodnik jest obecny w dziewięciu krajach świata. Do tego elitarnego grona w 2014 roku dołączyła także Polska.
W pierwszej edycji przewodnika Gault & Millau 2015 Wodna Wieża znalazła się w czołówce najlepiej ocenionych restauracji w Polsce. Systemem punktów i czap kucharskich, przyznawanych przez najznamienitszych krytyków kulinarnych, ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni.
Wnętrza Restauracji Steampunk · fot. wodnawieza.pl
- Dostaliśmy oznaczenie "3 czapek" i 16,5 pkt w skali 20-punktowej jako jedna z 3 restauracji. Wyżej oceniony był tylko jeden lokal z Warszawy Atelier Amaro. Na Śląsku jesteśmy jedyną restauracją oznaczoną tak wysoką punktacją - informują właściciele Wodnej Wieży.
Wodna Wieża · fot. Oskar Piecuch / pless.pl
W czasie gali odbyła się uroczysta kolacja, podczas której zespół kucharzy z Pszczyny przygotował jedną z potraw, jaką były "Policzki z żabnicy / skorzonera / szynka serrano".
Warto dodać, iż szef kuchni Wodnej Wieży, Dominik Duraj został również nominowany w kategorii "Szef Roku".
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.