Wiadomości
- 20 listopada 2016
- wyświetleń: 3406
XIII Święto Polskiej Gęsi Owsianej w restauracji Frykówka
Materiał partnera:
W dniach 10-20 listopada obchodzić będziemy XIII Święto Polskiej Gęsi Owsianej. W tym czasie, tradycyjnie już w restauracji Frykówka będzie można spróbować smakowitej i zdrowej gęsiny.
Szef Kuchni restauracji Frykówka przygotował wyszukane dania z gęsiną w roli głównej, by zadowolić gusta najbardziej wymagających Gości. Zachętą niech będzie dzień 11 listopada, Dzień świętego Marcina - kiedy to przy muzyce na żywo będzie można rozkoszować się daniami w wyjątkowej oprawie z naszego specjalnego menu. W tym dniu zaproponujemy Państwu wyłącznie potrawy z gęsiną.
Menu
Przystawka
- Wędzona gęś podana na gruszce z musem z czarnej porzeczki i pumperniklem
Zupy
- Książęce flaczki z gęsi (otrzymała nagrodę na VI Festiwalu Śląskie Smaki)
Dania główne
- Konfitowana pierś z gęsi podana z puree z czerwonej kapusty, z domowymi rosti z boczkiem i cebulą, pieczonym jabłkiem i jarmużem
- Udko z gęsi "na sposób piekarza" nadziewane jabłkiem i porem, z buraczkami glazurowanymi i kluskami (otrzymało II miejsce na V Festiwalu Śląskie Smaki oraz "Perła" 2013 za najlepszą polską potrawę regionalną)
- Rolada z gęsi z farszem staropolskim z jabłek i suszonych śliwek w sosie jarzębinowym z czarnymi kluskami i surówką z kalarepy
- Pieczona gęś świętomarcińska z farszem staropolskim z jabłek i suszonych śliwek, podana z kluskami oraz modrą kapustą (inne farsze do wyboru: z kaszy pęczak,boczku, kurek i selera naciowego; z kiszonej kapusty z grzybami luz z ciecierzycy, pieczarek, boczku i suszonych śliwek (danie zamawiane z jednodniowym wyprzedzeniem).
Do każdego zamówienia gęsi świętomarcińskiej dodamy butelkę wina w prezencie!
Delikatesowe przetwory:
- pasztet z gęsi
- tłuszcz z gęsi
- smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką
- smalczyk z suszoną śliwką i cebulką
- rillette z gęsi
Wszystkich naszych stałych gości serdecznie zapraszamy, z radością powitamy nowych wielbicieli dobrego jedzenia i biesiadowania w naszej restauracji.
Rezerwacje oraz więcej informacji pod numerem: (32) 449-00-20 lub 781-491-720.
Zapraszamy także do odwiedzenia naszych Delikatesów Książęcych & Spirytualiów, Pszczyna Rynek 3, w których można nabyć pasztety i inne pyszne produkty z gęsi, i nie tylko...
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj