Wiadomości
- 22 września 2017
- wyświetleń: 2753
Zwycięstwo zawsze smakuje tak samo!
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie to placówka, która dla zainteresowanych gastronomią posiada kierunek, dzięki któremu każdy pasjonat kuchni może stać się wykwalifikowanym młodym technikiem żywienia i usług gastronomicznych. Kształcimy mistrzów - potwierdza to zdobycie I miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 16 września w Skoczowie.
Tym razem swoich sił na kulinarnym polu spróbowała dwójka uczniów z PZS 2 - Angelika Podbioł z III klasy Technikum Żywienia oraz Daniel Rzesiowski, uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.
Ten wspaniały duet reprezentował szkołę na Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XV Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. W konkursie udział wzięło osiem dwuosobowych zespołów ze różnych szkół gastronomicznych.
Skoczowski rynek pachniał potrawami przygotowywanymi przez rywalizujące ze sobą drużyny. Pod kierunkiem wspaniałego kucharza i znawcy w swoim fachu - Piotra Polaka - obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, nasi uczniowie przygotowali potrawę z pstrąga z dodatkiem wybornego risotto ze słonecznika oraz purée z dyni. Całość podana była z wyszukanymi dodatkami.
Oceniające prace jury składało się z doświadczonych szefów kuchni renomowanych polskich i czeskich restauracji oraz przedstawicieli firm sponsorujących imprezę - RM Gastro i Prymat. Ujęci smakiem i sposobem podania konkursowego dania Angeliki i Daniela, drużyna z PZS 2 pokonała kolegów z innych szkół zajmując na tych mistrzostwach I miejsce.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
PZS nr 2
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj