Wiadomości
- 10 listopada 2018
- wyświetleń: 2856
Polskie Skarby Kulinarne w restauracji Frykówka
Materiał partnera:
W dniach 5-11 listopada restauracja Frykówka bierze udział w programie Polskie Skarby Kulinarne, który jest organizowany przez Makro Polska.
11 listopada 2018 roku świętujemy stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę. Dlatego od 5-11 listopada będziemy serwować dania inspirowane kuchnią z okresu zaborów. Polska przez setki lat była krajem wielu kultur, które mieszały się i łączyły w nową całość. Chcemy przedstawić Państwu jak duży był wpływ poszczególnych państw na naszą polską kuchnię.
W tych dniach będą mogli Państwo zasmakować:
- Wereszczaka (Schab po litewsku) - kuchnia z terenów pod wpływami rosyjskimi
- Zupa cebulowa - kuchnia Legionów Polskich
- Gęś pieczona - kuchnia terenów pod wpływami pruskimi
- Szczupak na niebiesko - kuchnia żydowska
- Strudel z jabłek - kuchnia terenów pod wpływami austriackimi
Mamy nadzieję, że uda nam się przybliżyć Państwu historię jedzenia z tamtych czasów i dokonać wspólnego symbolicznego Kulinarnego Zjednoczenia Polski.
Zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj