Wiadomości

  • 14 listopada 2020
  • wyświetleń: 4230

Bubble tea - co to za napój i jak go przygotować?

Materiał partnera:

Bubble tea to napój, który swoją popularność zawdzięcza nie tylko temu, że stał się tytułem jednego z utworów wykonywanych wspólnie przez Quebonafinde i Darię Zawiałow. To napój, który od dawna cieszy się bardzo dużą popularnością na Tajwanie, a od kilku lat również na całym świecie.

Bubble tea - herbata z bąbelkami?
Kiedy powstała bubble tea i skąd moda na ten napój?
Jak zrobić bubble tea w domu?

Bubble tea - herbata z bąbelkami?



Bubble tea to napój, który wymyślono na Tajwanie. Z czasem stał się on bardzo popularny w Azji, a następnie w Europie i obu Amerykach. Ta herbata z bąbelkami to nic innego, jak esencjonalny napar wzbogacony o mleko, cukier i wyjątkowy dodatek w postaci "kuleczek" z tapioki. To produkt bezglutenowy i hipoalergiczny, który wytwarza się z manioku, a więc bulwy bardzo popularnej zarówno w Azji, jak i Ameryce. Tapioka w buble tea ma postać małych przezroczystych kulek, natomiast może ona występować także pod postacią mąki, płatków lub kaszki. Tapioka to bardzo popularny produkt w kuchni azjatyckiej, karaibskiej i nie tylko. Ogromną zaletą tapioki jest sytość, jaką ona zapewnia dzięki wysokiej zawartości skrobi. Maniok, z którego się ją wytwarza, to jedna z najpopularniejszych bulw będących źródłem węglowodanów.

Kiedy powstała bubble tea i skąd moda na ten napój?



Stoiska z bubble tea można spotkać w coraz większej liczbie miast, natomiast napój ten bez problemu można przyrządzić również w domu. Na pomysł przygotowania tego nietypowego napoju w latach 80. XX wieku wpadli Tajwańczycy. Kluczem do sukcesu buble tea okazał się dodatek w postaci kulek z tapioki, natomiast nie można zapominać, że charakterystyczny smak tego napoju to efekt połączenia herbaty, mleka, cukru oraz tapioki. Bubble tea na Tajwanie bardzo szybko stała się popularna, natomiast napój ten długo podawano właściwie jedynie w tym regionie. Dopiero w ostatnich kilku latach, nie do końca wiadomo jak, pojawiła się moda na bubble tea. Najpierw dotarła ona do Azji, a następnie bubble tea podbiła Amerykę i Europę. Obecnie na całym świecie powstaje bardzie wiele lokali specjalizujących się jedynie w bubble tea. Na oczach klientów przygotowuje się tam bardzo różne wersje tego tajwańskiego napoju.

bubble tea popping boba kulki tapioki słomki


Jak zrobić bubble tea w domu?


Bubble tea to napój, który bez większych problemów przygotujesz samodzielnie. Pamiętaj, że sposobów na przygotowanie tego napoju jest wiele, podobnie zresztą jak jego wersji. Możesz eksperymentować z bardzo różnymi dodatkami, typami herbaty. Na początek jednak zacznij od "wersji podstawowej". Do jej przygotowania potrzebujesz
  • herbatę (najlepiej liściastą, choć oczywiście ostatecznie możesz sięgnąć po tę w torebkach),
  • 2 szklanki wody,
  • 4 łyżki tapioki,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki miodu.

Na początek do gotującej się wody (którą możesz posłodzić cukrem lub jego zdrowszym zamiennikiem. np. ksylitolem) wrzuć tapiokę. Gotuj ją mniej więcej kwadrans. Sygnałem do wyjęcia kulek z wody powinno być ich wypłynięcie na powierzchnię. Jeśli trwa to trochę dłużej, nie martw się - czas zależy także od wielkości i rozmiarów naczynia. Tapioka najczęściej jest przezroczysta, ale obecnie możesz już kupić także kolorową wersję tych wyjątkowych kulek.

Tapiokę po ugotowaniu należy odstawić na 15 minut. Po tym, jak kulki ostygną, trzeba je odcedzić. Po wszystkim przełóż je do czystej szklanki, zalej wywarem z herbaty. Do środka dodaj mleko i miód. Jeśli chcesz mieć mocno orzeźwiający napój, możesz dorzucić także kostki lodu. Tę podstawową wersję można modyfikować, dodając syrop smakowy, lody czy też bitą śmietanę. Ostateczna wersją zależy tylko od twojej wyobraźni i składników, które masz pod ręką.