![[FOTO] Łąka: poważny wypadek. Dwie osoby zakleszczone, śmigłowiec LPR w akcji](https://img.pless.pl/ib/d16638211dbad7d881db10885d147d2f/12/2025/04/wypadek_w_lace_4_04_2025_26fb.jpg)
Wiadomości
- 22 kwietnia 2021
- wyświetleń: 4160
Dieta antyoksydacyjna - zasady, efekty i wpływ na zdrowie
Materiał partnera:
Istnieje grupa artykułów spożywczych, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Do tej grupy należą produkty bogate w antyoksydanty. O jakich artykułach mowa i dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?

Antyoksydanty - co to takiego?
Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami, to związki chemiczne, które powstają w procesie oddychania komórkowego. Przeciwutleniacze występują naturalnie w przyrodzie i mają wiele drogocennych właściwości. Ich główną funkcją jest spowolnienie reakcji utleniania w organizmie. Oznacza to, że antyoksydanty chronią organizm przed wirusami i bakteriami. Przeciwutleniacze są również naturalną bronią przeciw wolnym rodnikom. Wolne rodniki niszczą zdrowe komórki organizmu, co przyspiesza proces starzenia się skóry. Dieta antyoksydacyjna nie tylko spowalnia starzenie się komórek, ale również zmniejsza ryzyko cukrzycy, chorób serca i nowotworów.
Produkty bogate w antyoksydanty
Właściwości antyoksydacyjne wykazują przede wszystkim witaminy: A, C i E. Do diety antyoksydacyjnej warto wprowadzić także produkty bogate w karotenoidy i flawonoidy. Poniżej znajdziesz rozpiskę naturalnych przeciwutleniaczy wraz ze źródłami ich występowania.
- Witamina A - prowitamina A (beta-karoten) występuje w marchwi, szpinaku, papryce czerwonej, dyni, mango, morelach, brokułach, pomidorach, szparagach i brzoskwiniach. W produktach zwierzęcych witamina A przyjmuje postać retinolu, a jej najlepszymi źródłami są: wątróbka, tłuste ryby, masło, margaryna, pełnotłuste mleko i tłusty twaróg.
- Witamina C - główne źródła witaminy C to warzywa i owoce, takie jak: papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe, czarne porzeczki, aronia.
- Witamina E - najsilniejszy witaminowy przeciwutleniacz. Znajdziesz ją w olejach roślinnych (rzepakowym i słonecznikowym), nasionach zbóż, kiełkach pszenicy i orzechach.
- Karotenoidy - marchew, słodkie ziemniaki, dynia, pietruszka, szpinak, jarmuż, papryka, pomidor, morele.
- Flawonoidy - herbata (głównie zielona), owoce cytrusowe, jagody, borówki, winogrona, czereśnie, cebula, soja, pomidor, papryka, brokuły.
Dieta antyoksydacyjna
Jak widać na powyższych przykładach, dieta antyoksydacyjna musi być bogata w warzywa i owoce. Właściwości przeciwutleniające mają również herbaty, kakao oraz czerwone wino. Odpowiednio ułożona dieta, pełna witamin i minerałów, jest podstawą zdrowego trybu życia. Różnorodne menu sprawia, że czujesz się lekko i wyglądasz dobrze. Nie wiesz, jak ułożyć zdrowy jadłospis pełen wartościowych produktów? Możesz skorzystać z cateringu dietetycznego z dostawą (na przykład https://www.maczfit.pl/olsztyn/). Na stronie Maczfit znajdziesz różne warianty diet pudełkowych w kilku wariantach kalorycznych. Do Twojej dyspozycji są również dietetycy, którzy podpowiedzą, jak wprowadzić przeciwutleniacze do codziennego menu i jak schudnąć na diecie antyoksydacyjnej.