
Wiadomości
- 4 października 2023
- wyświetleń: 4124
[FOTO] Lokalni producenci z powiatu pszczyńskiego na Targach Smaki Regionów
Podczas Targów Smaki Regionów na stoisku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, której koordynatorem jest Powiat Pszczyński można było poznać i posmakować produkty od dziewięciu lokalnych wytwórców i restauratorów. Producenci w Poznaniu promowali powiat pszczyński i wyroby oparte na lokalnych, tradycyjnych recepturach wyróżnione znakiem jakości - "pszczyńską różą".
Targi Smaki Regionów to wyjątkowa podróż po kulinarnych zakamarkach Polski i jedno z największych wydarzeń promujących lokalną wytwórczość. Co roku wydarzenie przyciąga ponad 200 lokalnych producentów, a Międzynarodowe Targi Poznańskie odwiedza kilkadziesiąt tysięcy osób.
Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej podczas pierwszego dnia Targów Smaki Regionów w Poznaniu reprezentowali Pasieka Tomala, Gospodarstwo rolne Kozia Rodzinka i Farma Różnorodności. W sobotę 1 października - Lawenda pod Lasem, Pasieka św. Ambrożego i Brovar 16. W niedzielę - gospodarstwo rolne Sylwii i Leszka Szczotków z Ćwiklic, Rarytasy i Maszkety oraz restauracja Zacisze z Brzeźc.
W pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich na stoisku Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej można było sprawdzić, jak smakują m.in. kozie sery, mus dyniowy, pszczyńskie grzybki, piwa rzemieślnicze i miody z lokalnych pasiek. Była śląska kopa i ikona śląskiej kuchni - pszczyńska modro kapusta oraz lawendowe produkty. Na stoisku Województwa Śląskiego można było spróbować orzechowych produktów od Tree Nuts z Jankowic.
Produkty wytwarzane w powiecie pszczyńskim to naturalne dobro. Wiedzą o tym nasi mieszkańcy, teraz przekonała się reszta Polski. Wiele osób zatrzymywało się, by poznać i posmakować wyroby naszych lokalnych producentów, którzy w ich przygotowanie wkładają wiele pracy, serca i pasji. To, co tworzą, jest najlepszą wizytówką naszego regionu.
Damian CieszewskiWicestarosta pszczyński
Lokalni producenci w Targach Smaki Reginów uczestniczyli w ramach projektu "Smaki Powiatu Pszczyńskiego". Całkowita wartość zadania wyniosła ok. 20 tys. złotych. Na realizację projektu Powiat Pszczyński pozyskał blisko 16 tys. złotych dofinansowania z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".
Celem projektu "Smaki Powiatu Pszczyńskiego" była promocja powiatu pszczyńskiego i województwa śląskiego za pomocą produktów certyfikowanych Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej oraz zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat produktów lokalnych wytwarzanych w powiecie pszczyńskim.
Zobacz także

Kołocz, kluski, czepiec ludowy, witraże i rzeźby. Kolejne lokalne produkty ze znakiem jakości

12 kwietniaJarmark Wielkanocny w pszczyńskim skansenie!

Producenci starają się o znak jakości "Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej". Komisja rozpoczęła pracę

Firmy z powiatu promowały produkty Lokalnej Marki na Zielonym Tygodniu w Berlinie

Partnerskie powiaty rozwijają współpracę o lokalne produkty

Pasieka św. Ambrożego z Woli z prestiżową nagrodą
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.