Wiadomości

  • 21 listopada 2024
  • wyświetleń: 383

Jaki wpływ na organizm ma chlorella?

Materiał partnera:

W erze produktów wysokoprzetworzonych, naszpikowanych sztucznymi dodatkami, coraz więcej osób poszukuje naturalnej żywności, bogatej w cenne składniki odżywcze (tzw. superfoods). Do grupy superżywności należy m.in. chlorella — zielona alga, która może dostarczyć organizmowi niezbędnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Na dobroczynne właściwości chlorelli powinny zwrócić szczególną uwagę osoby narażone na choroby układu krążenia i zainteresowanie oczyszczeniem swojego organizmu z toksyn.

Jaki wpływ na organizm ma chlorella?
fot. Adobe Stock


Czym jest chlorella?



Chlorella to jednokomórkowa alga, zaliczana do grupy zielenic. Najczęściej spotykanym gatunkiem w tej grupie jest chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris), która występuje w wodach słodkich i morskich w różnych rejonach świata. Chlorella swoją nazwę zawdzięcza chlorofilowi, który nadaje jej charakterystyczną zieloną barwę. Dawniej alga ta wykorzystywana była przede wszystkim jako źródło wartościowego białka. W ostatnich latach wzrosło także zainteresowanie jej właściwościami prozdrowotnymi, przez co stała się składnikiem suplementów diety.

Suplementy z chlorellą mogą mieć postać proszków, kapsułek, płynów czy tabletek. Chlorella ma specyficzny rybny posmak, dlatego w postaci sproszkowanej najczęściej dodaje się ją do koktajli, jogurtów, deserów czy kefirów.

Jakie składniki zawiera chlorella?



Chlorella nie bez powodu zaliczana jest do grupy superfoods — to prawdziwa skarbnica cennych składników. Zielona alga zawiera aż 50-60% białka. Jest ponadto bogatym źródłem chlorofilu. Do najważniejszych składników chlorelli należą:

  • aminokwasy egzogenne (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, metionina, treonina, lizyna, tryptofan, walina),
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (kwasy α-linolenowy i linolowy),
  • polisacharydy (m.in. beta-glukany),
  • barwniki (chlorofil, beta-karoten, luteina, zeaaksantyna, astaksantyna),
  • witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy, witamina B12),
  • witamina D,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • witamina E,
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk.


Właściwości prozdrowotne chlorelli



Składnikom znajdującym się w chlorelli przypisuje się działanie m.in. antyoksydacyjne, antynowotworowe, detoksykujące, immunomodulujące, hepatoprotekcyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe.

W medycynie naturalnej chlorella stosowana jest przede wszystkim jako środek oczyszczający organizm z toksyn. Znajdujący się w niej chlorofil ma zdolność do wiązania pestycydów, azotanów, chemikaliów i metali ciężkich, dzięki czemu chlorella może być pomocna w odtruwaniu organizmu.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego przyjmowanie chlorelli może zmniejszyć ryzyko anemii (np. u osób na diecie wegańskiej). Chlorella dostarcza organizmowi również składników wspomagających pracę układu odpornościowego (m.in. beta-glukanów), które stymulują produkcję leukocytów i komórek NK (natural killers). Stosowanie chlorelli może ponadto dobroczynnie wpłynąć na układ krążenia — obniżyć poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów i cukru we krwi oraz zmniejszyć ciśnienie krwi.

Znajdujące się w aldze antyoksydanty (m.in. beta-karoten, witamina C) chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym leżącym u podłoża m.in. chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Warto zwrócić uwagę również na wpływ chlorelli na układ pokarmowy. Zielona alga, jako źródło błonnika i beta-glukanów, może poprawić trawienie, ograniczyć zaparcia i stany zapalne przewodu pokarmowego oraz poprawić równowagę mikroflory jelitowej.

Kiedy stosować chlorellę?



Ze względu na właściwości i skład chlorelli jej suplementacja może być korzystna dla osób:

  • na diecie wegetariańskiej i wegańskiej,
  • z podwyższonym poziomem cholesterolu lub cukru we krwi,
  • narażonych na choroby układu krążenia,
  • cierpiących z powodu anemii,
  • odchudzających się,
  • chcących oczyścić organizm z toksyn,
  • cierpiących z powodu problemów z wątrobą (np. stłuszczenia wątroby).


Suplementacja chlorelli — przeciwwskazania i skutki uboczne



Według FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków) chlorella jest produktem bezpiecznym dla zdrowia. U niektórych osób jej przyjmowanie może wywołać jednak skutki uboczne. Do najczęściej notowanych należą: fotouczulenia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha i wysypki.

Przyjmowanie suplementów z chlorellą nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, alergikom (zwłaszcza uczulonym na pleśnie), osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy, niewydolnością nerek i przyjmującym leki przeciwzakrzepowe.

W przypadku wątpliwości co do stosowania chlorelli najlepiej zasięgnąć porady lekarza. Suplementacja chlorelli nie powinna trwać dłużej niż 6 miesięcy — najczęściej zaleca się jej stosowanie przez 2 miesiące.