
Edukacja
- 5 stycznia 2019
- wyświetleń: 3677
[ZDJĘCIA] Podsumowano cykl zajęć dla dzieci i młodzieży w skansenie
W okresie jesienno-zimowym w "Manufakturze zdrowia" pszczyńskiego skansenu - Zagrody Wsi Pszczyńskiej realizowano zadanie publiczne pod nazwą "Manufaktura zdrowia dla szkół i przedszkoli w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej".
W ramach projektu odbyły się zajęcia ze świadomego odżywiania dla dzieci szkolnych i przedszkolnych. Celem zajęć było budowanie świadomości żywieniowej wśród młodych ludzi i wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych ponieważ "Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał". Każde z zajęć składały się z dwóch części: teoretycznej, podczas której dzieciom zostały przedstawione zasady zdrowego, świadomego odżywiania oraz główni bohaterowie zajęć - produkty i ich właściwości oraz praktycznej, podczas której uczestnicy ubrani w piękne, naturalne haftowane fartuszki, uszyte w ramach projektu, wykonywali zdrowe wypieki.
Przeprowadzono zajęcia o tematyce jesienno-zimowo-świątecznej - każde bez użycia białego cukru i mąki pszennej. Głównymi bohaterami podczas warsztatów były takie produkty jak: gryka, amarantus, dynia, jagła, owies, tapioka, kasztany jadalne, bakalie suszone na słońcu bez dodatku substancji konserwujących (figi, daktyle, morele rodzynki, kokos, orzechy włoskie, macadamia, brazylijskie), ksylitol -cukier brzozowy, cukier trzcinowy, pełen minerałów cukier dark muscovado, miód gryczany, jajka od szczęśliwych kur, prawdziwe masło oraz przyprawy korzenne - niezwykle istotne w okresie jesienno-zimowym, z uwagi na właściwości antybakteryjne oraz ich niezwykły, świąteczny zapach tak lubiany i wyczekiwany przez wszystkich w miesiącu grudniu.
Po każdych zajęciach odbywała się wspólna degustacja wykonanych wypieków oraz dyskusja na temat nowych smaków i zapachów, jak również omówienie wrażeń smakowych. Podczas każdych warsztatów dzieci były podzielone na co najmniej dwie grupy, z których każda wykonywała wypieki o innym składzie, dzięki czemu degustacja była jeszcze ciekawsza. Mając na uwadze uczestników z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, wszystkie produkty używane do wypieków były starannie dobierane w taki sposób, aby wszyscy uczestnicy mogli spożywać wykonane smakołyki.
Dzieci z zainteresowaniem brały udział w zajęciach, chętnie poznając nowe smaki i zapachy. Dla większości uczestników wykorzystywane produkty nie były wcześniej znane, a udział w warsztatach pozwolił na poznanie nowych, wartościowych składników i zdrowych zamienników białego cukru i mąki pszennej, co jest bardzo wartościowe.
Zadanie Publiczne "Manufaktura zdrowia dla szkół i przedszkoli w Zagrodzie Wsi Pszczyńskiej" jest współfinansowane przez Powiat Pszczyński.
Skansen
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Skansen" podaj

19 kwietniaŚwięcenie koszyczków i rodzinne poszukiwanie pisanek w skansenie

Gorący temat[ZDJĘCIA] Jarmark Wielkanocny w pszczyńskim skansenie: stoiska, warsztaty, koncerty

24 kwietniaPogodejmy po naszymu: śpiewanie, zabawy w gwarze śląskiej, bonkawa i chlyb z fetym

[WIDEO, FOTO] Pierwsze w tym roku spotkanie z cyklu "Pogodejmy po naszymu przy bonkawie"!

List czytelnikaSpotkania pod Brzymem: powrót do korzeni pszczyńskiego folkloru - wspomnienie mieszkańca

Gorący temat[Historyczne ciekawostki] Śpiewy przy winie, czyli jak powstał skansen
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.