
Rozrywka
- 14 listopada 2020
- wyświetleń: 9589
"Co je Borowicz na Śląsku" w Skansenie, Zamku i Promnicach
W skansenowej Izbie Młynarza, Muzeum Zamkowym i Zameczku Myśliwskim Promnice w tym tygodniu kręcono odcinek programu "Co je Borowicz na Śląsku?", który zostanie wyemitowany już w grudniu na kanale Kuchnia +.
W części powstającej w Skansenie wziął udział dyrektor Pokazowej Zagrody Żubrów w Pszczynie - Michał Makowski, z wykształcenia leśnik, który opowiedział o skarbach lasu i ugotował leśne pyszności wraz z Adamem Borowiczem - gospodarzem programu. W skansenowej chacie przyrządzono m.in. kaszę gryczaną z leśnymi grzybami.

Ekipa Borowicza 12 listopada zagościła też w Muzeum Zamkowym w Pszczynie i Zameczku Myśliwskim Promnice. Gospodarz programu rozmawiał w Sali Lustrzanej - dawnej jadalni Hochbergów, z Maciejem Klussem, dyrektorem Muzeum o zwyczajach kulinarnych dawnych mieszkańców zamku, potrawach, które pojawiały się na książęcym stole, godzinach posiłków i stylu życia ówczesnej arystokracji, w tym o ulubionej rozrywce, czyli polowaniach, i dziczyźnie w menu.
Odcinek programu "Co je Borowicz na Śląsku" prosto z Pszczyny zostanie wyemitowany w grudniu. Będzie nosił tytuł "Las i woda". O dokładnej dacie premiery poinformujemy wkrótce.
Skansen
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Skansen" podaj

DzisiajŚwięcenie koszyczków i rodzinne poszukiwanie pisanek w skansenie

Gorący temat[ZDJĘCIA] Jarmark Wielkanocny w pszczyńskim skansenie: stoiska, warsztaty, koncerty

24 kwietniaPogodejmy po naszymu: śpiewanie, zabawy w gwarze śląskiej, bonkawa i chlyb z fetym

[WIDEO, FOTO] Pierwsze w tym roku spotkanie z cyklu "Pogodejmy po naszymu przy bonkawie"!

List czytelnikaSpotkania pod Brzymem: powrót do korzeni pszczyńskiego folkloru - wspomnienie mieszkańca

Gorący temat[Historyczne ciekawostki] Śpiewy przy winie, czyli jak powstał skansen
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.